Városi fiatalok kalandjai vidéken

Nagyvárosi fiatalok ismerkednek a vidéki élet szépségeivel és nehézségeivel az AGRYA, azaz a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének Vidék Kaland nevű programjában. A szervezet 2011-ben szervezte meg először ez az akciót, a program célja, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait. Ostoroson és környékén, öt napon keresztül dolgozik egy budapesti orvos pár, egy szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságban.

A résztvevőket pályázaton választotta ki az AGRYA, az ötletgazdák 18 és 35 év közötti fiatalokat kerestek. A programra összesen 132-en jelentkeztek, közülük személyes meghallgatások után választottak ki 33 kalandort. A többek között orvos, zenész, ipari formatervező és ingatlanközvetítő foglakozású fiatalok, dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaságoknál ismerkedhetnek a vidéki életformával. A budapesti Károly és Rózsa egy ostorosi szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságban állt munkába.
A fiatalok ellátásáról, szállásáról és a program költségeiről a gazdáknak maguknak kell gondoskodniuk. Sebők László 15 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik Eger, Ostoros és Novaj határában. Szüleitől 2008 óta vette át a gazdaságot, azóta folyamatosan fejleszti. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének tagjaként örömmel látja vendégül a budapesti kalandorokat.
A résztvevők szerint a program érdekes és hasznos. Kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a városban élő fiatalok megismerjék, milyen munka folyik a falusi gazdaságokban és segíti őket abban is, hogy tudatosabban vásároljanak majd hazai termékeket.