Soltész Miklós: Huszonöt év múlva is fenntartható a nyugdíjrendszer

Huszonöt év múlva is fenntartható a nyugdíjrendszer – ezt Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár jelentette be a Magyarország jobban teljesít konferenciasorozat 10., egri állomásán. A nyugdíjak, azok reálértékének megvédéséről beszélt, arról, hogy milyen lépésekkel értek el eredményt. Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a kormányzati döntések alapján kimondható, hogy a Fidesz a nyugdíjasok pártján áll, megvédték a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat.

Volt olyan időszak, amikor megszüntették a 13. havi nyugdíjat, amikor reális tervként merült fel a nyugdíjak megadóztatása, ez Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt történt – mondta dr. Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő a Magyarország jobban teljesít 10., egri állomásán. Nyitrai úgy fogalmazott: 2010-ben a Fidesz és a KDNP szövetséget kötött a nyugdíjasokkal a megszerzett javak védelme érdekében. Az elmúlt három év döntései közül Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a kötelező magánnyugdíjpénztárak megszüntetését, a korai nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok körének szűkítését emelte ki. Az intézkedések sokszor fájdalmasak voltak – mondta -, de a legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan tudják fenntartani a nyugdíjakat. A kötelező magánnyugdíjpénztárak haszna nem az államé volt, ráadásul a pénztárakba befizetés miatt egyre nőtt a nyugdíjkassza hiánya. 2010-re ez 2500 milliárd volt. Ha ez így megy tovább, fenntarthatatlanná vált volna a nyugdíjrendszer – emelte ki az államtitkár. A korhatár előtti nyugdíjasok száma százezerrel, a rokkantnyugdíjasoké 55 ezerrel csökkent. Megakadályozták a nyugdíjak megadóztatását is.
Úgy látja: az intézkedéseik eredménye, hogy a nyugdíjak megőrizték a reálértéküket, és hosszú távon is lesz hatása. Körülbelül ugyanennyien fognak akkor is dolgozni, és ennyien lesznek nyugdíjban is, mint most – mondta az államtitkár. Soltész Miklós arra is kitért: 2013 májusában már 94 ezer nő élt azzal a lehetőséggel, hogy 40 év szolgálati viszony után nyugdíjba mehet.