Kemencés falunap Szihalmon

Gulyka, géderi tarisznya fűszeres galuskával, mákos fentő, káposztás csülkös bukta – különböző tájegységek hagyományos ételeit sütötték kemencében Szihalmon a III. Kemencés Falunap résztvevői. A gasztronómiai fesztiválon tizennégy csapat főzött, a helyi versenyzők mellett érkeztek csapatok Egerből, Túristvándiból, Rimaszombatról is. A verseny fődíja, a vándorkemence ezúttal is Salgótarjánba került.

Már a reggeli órákban jó volt a hangulat a szihalmi kemencés napokon, ahol tizennégy csapat készült különböző húsos ételekkel, édes finomságokkal. A fesztiválnak a 2011-ben létrehozott kemencés udvar adott helyet, melyet azzal a szándékkal alakítottak ki, hogy a falu közösségi életét fellendítsék, hagyományteremtő gasztronómiai fesztivált hívjanak életre, megismertessék a vendégekkel a régi ételeket, recepteket.
A kemencében minden ételt el lehet készíteni,de jól kell ismerni a kemencében való sütés technikáját – mondta a zsűri elnöke.
A hazai versenyzőkön kívül a határon túlról, Rimaszombatról is érkezett csapat a versenyre, ők egy hagyományos süteménnyel neveztek be a programra.
A III. Szihalmi Kemencés Falunapot ezúttal is hagyományőrző lakodalommal zárták, melyre közel hatszáz vendéget vártak.