Félmilliárd Demjénre

A következő egy-másfél évben szinte korlátlan anyagi lehetőség áll rendelkezésre kutatásra és termelésre- mondta Szakál Tamás, a MOL ügyvezető igazgatója. Csak a demjéni mezőre közel félmilliárd. Ezt azon a rendezvényen jelentette be, ahol a demjéni kitermelés kezdetének 60. évfordulóját ünnepelték.

A bányászhimnusz az aktív bányászoknak, és azoknak szólt, akik bár nyugdíjba mentek, mégis örökre bányászok maradnak. Az ő szerepüket a MOL ügyvezető igazgatója is kiemelte. Azt mondta: a munkavállalóknak, a mezőben dolgozóknak szükségük van a régiek tapasztalatára.
Hatvan éve kezdődött Demjénben az üzemszerű szénhidrogén-kitermelés. Ezt ünnepelték. A mező fénykora a 60-as évekre tehető, akkor évente 90 ezer tonnát termeltek ki, közel ezer embert foglalkoztattak. Nagyon sok beruházást terveznek, hogy minél jobban kiaknázzák a magyarországi szénhidrogén-vagyont – mondta Szakál Tamás, a MOL ügyvezető igazgatója. Ehhez sok pénzre és szakmai tudásra van szükség. Az ügyvezető igazgató bejelentette: a következő egy – másfél évben szinte korlátlan anyagi lehetőség áll rendelkezésre kutatásra és termelésre. Csak a demjéni mezőre közel félmilliárd.Az ügyvezető igazgató szerint a magyarországi projektek gyors megtérülésűek, de Magyarországon sok mező már nagyon koros, megkutatott. Ennek ellenére még tudnak eredményeket elérni. A kutatási lehetőségeik megcsappantak, 2010 óta nem hirdettek új koncessziót. Szakál Tamás úgy látja: folytatni kell a kutatást, intenzívebbé tenni a termelést.
A megemlékezés végén a MOL és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület képviselői, az egri olajbányászok megkoszorúzták a volt szakszervezeti székház előtt álló olajfúró munkás szobrát.