Az egész város egy nagy múzeum volt

Ha programmal nem is, de legalább hosszú nyitva tartással a város szinte minden közgyűjteménye, intézménye csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához. A könyvtárban ritkaságok és féláras beiratkozás várta az éjszakai vendégeket, a várban bemutatták Gárdonyi aukción, a közelmúltban megszerzett leveleit, a busómaszk-készítést. Megtartották a hagyományos fáklyás felvonulást és a tűzugrást. A Történeti Tárházban és a Tűzoltó Múzeumban vezetést is kaptak az érdeklődők. Ezen az estén nyílt meg Esztergomban Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász vándorkiállítása.

A várban már nyitáskor játszottak a Kurul dobosok, őket követte a Lóci Színpad ősbemutatója: Gárdonyi állatmeséiből készítettek műsort. A Dobó-bástyában közben meg lehetett nézni Gárdonyi nemrég, aukción megszerzett leveleit. A programok egy része a Gárdonyi-évfordulóhoz kötődött, más része pedig egyszerűen csak az éjszakai varázslatot fokozta. Vendég volt egy mohácsi busómaszk-faragó, a busójárás szerepel az emberiség szellemi kulturális örökségének listáján. A Történeti Tárházban tárlatvezetéssel és Horthy jogaráról szóló előadással várták a Múzeumok Éjszakája vendégeit, sokan voltak kíváncsiak a Kopcsik Marcipániára. A Tűzoltó Múzeumban óránként tartottak tárlatvezetés, a Servita Udvarházban szólt a zene. Az EVAT minden múzeuma nyitva volt.
A könyvtárban sokan álltak sorba beiratkozni. Az épületet és a ritkaságokat is bemutatták.
A várban a hagyományos fáklyás felvonulás után meggyújtották a máglyát, ezzel kezdődött a Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál. Az egri vár a vidéki múzeumok közül elsőként csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, általában néhány óra alatt ilyenkor öt-tízezer ember keresi fel a várat.