Százmilliós csalás

Fiktív műveletekkel több mint százmillió forintos kárt okozott az államnak öt egri társaság. A pénzügyi nyomozók, adórevizorok és pénzügyőrök feltárták azt is, hogy két társaság gépbeszerzésre kapott állami támogatását nem megfelelően használta fel.

A kft-k közös érdekeltségű vállalkozásokként működtek, átfedés is volt a cégek tulajdonosi körében. A NAV regionális adóigazgatóságának jelzése alapján költségvetési csalás miatt indult a nyomozás.
Olyan számlákat is találtak a revizorok, amelyek termelő berendezések értékesítéséről, bérbeadásáról szóltak, miközben a számlák kiállítási időpontjában még nem is voltak az eladó cég birtokában ilyen eszközök, illetve a számla kiállítója nem volt a társaság vezetője és a szállító cég székhelye sem stimmelt. A fiktív számlákkal okozott kár 103 millió forint. Két cég állami támogatást is kapott termelő eszközök vásárlására, azonban ezt az 55 millió forintot nem a pályázatnak megfelelően használták fel.
Két személyt gyanúsítottként hallgattak ki. A pénzügyi nyomozók lefoglaltak mezőgazdasági gépeket és más eszközöket több mint 108 millió forint értékben. A kiróható szankció az okozott kár pontos értékétől függ, a törvény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a költségvetési csalást.
A nyomozás várhatóan még legalább egy évig eltart.