Kísérleti borok bemutatója

Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett tavaly az Egri borvidéken, szinte mindenhol szép és egészséges, magas cukortartalmú szőlőtermést szüretelhettek a gazdák– hangzott el a Károly Róbert Főiskola Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében. A kőlyuktetői intézet szokásos évi bírálatának középpontjában idén a rezisztens szőlőfajták álltak, emellett a szakemberek az eltérő szüreti időpontok, termőhelyek, valamint a különböző erjesztési hőmérsékletek hatását is vizsgálták.

Megtartotta szokásos évi bírálatát a kutatóintézet. Idén 41 különböző minta minőségét vizsgálták, ebből tizenkilenc fehér és huszonkettő vörösbor . Ezek úgynevezett kísérleti borok, vagyis az intézetben kidolgozott új eljárások eredményei.
A termesztési és borászati irányok folyamatosan változnak, ezért a szakemberek az eltérő szüreti időpontok, termőhelyek, valamint a különböző erjesztési hőmérsékletek kombinatív hatását is figyelemmel kísérik. dr. Zsófi Zsolt tudományos főmunkatárs érdeklődésünkre elmondta: vannak olyan termőhelyek, amelyek jobb ökológiai adottságokkal rendelkeznek , ott könnyebben és gyorsabban érik a szőlő, emellett a termés mennyiségét és minőségét a szüret időpontjának helyes megválasztásával is befolyásolni tudjuk.
A szakember hozzátette: a kísérletek alapját a Bianca és a Nero szőlőfajták képezték, de más rezisztensfajtákat is górcső alá vettek. A bírálatban kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények szakemberei, illetve szőlő és bortermelők vettek részt.