Jegyzői kollégium

Egerben ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiuma. A két napos tanácskozáson a járási rendszer kialakítását követő változásokról, a megyeszékhelyek és a járási hivatalok kapcsolatáról, együttműködésük lehetőségeiről, az építésügyi igazgatás új szabályozásáról, a tankerületi igazgatóságok működésének tapasztalatairól hallhattak előadásokat a résztvevők.

A 23 megyei jogú város az ország lakosságának egy negyedét képviseli, az általuk nyújtott közszolgáltatások színvonala nagy mértékben meghatározza a választópolgárok közérzetét, hangulatát. Az állam és az önkormányzat között január 1-vel létrejött feladatmegosztás számos változást hozott. A megyeszékhelyek polgármesterei a teljesen új jogszabályi környezetben is arra törekedtek ne legyen fennakadás az ügyintézésben- kezdte a sajtótájékoztatót Habis László polgármester. Dr. Kovács Luca jegyző arról beszélt a közigazgatás és a közoktatás átszervezése Egerben is újabb kihívások elé állítják a szakembereket.
Dr. Kéki Zoltán, Kaposvár főjegyzője a megyei jogú városok kéréseit tolmácsolta az illetékes minisztérium képviselői felé. Egyrészt a településrendezési tervek módosításának egyszerűsítését, gyorsítását szeretnék, másrészt a köznevelés terén kívánnak változásokat elérni.
Mivel a szakképzés állami fenntartásba került szeretnék azt is, ha a térségi integrált szakképző központok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerülnének a megyei jogú városoktól.
A megyeszékhelyek jegyzőinek következő tanácskozása szeptemberben Dunaújvárosban lesz.