Életvédő aláírásgyűjtés

Aláírásgyűjtés indult az Európai Unió országaiban a magzati élet védelméért. A polgári kezdeményezés az „Egy közülünk” nevet viseli, és célja, hogy uniós forrásokat ne lehessen embrió-kísérletekre fordítani. Az akcióhoz a Kereszténydemokrata Néppárt mellett több civil szervezet és egyházi közösség is csatlakozott-hangzott a párt Egerben tartott sajtótájékoztatóján. Dr. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke beszámolt arról is, hogy májustól már az új tényállással folytatódhat az önkényuralmi jelképek büntethetősége.

Április 30-ig gyűjtik a magzati élet védelmében indított aláírásokat. Az akciót legalább hét uniós tagországból legkevesebb egymillió polgárnak kell támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni legkevesebb 16. 500 aláírást ahhoz, hogy az Európai Bizottság döntsön a jogalkotási javaslatról. Habis László polgármester bízik benne, hogy Egerből is többen az ügy mellé állnak, eddig ezer ember írta alá a petíciót. Dr. Lukács Tamás KDNP-s politikus szerint fontos, hogy az Európai Unió a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne támogassa anyagilag az olyan humánbiológiai vagy más kísérleteket, amelyek kockáztatják a magzatok életét, vagy sértik emberi méltóságukat.
Dr. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság februárban megsemmisítette a Btk. önkényuralmi jelképek tiltására vonatkozó szakaszát. Az ügy előzménye, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008-ban, Vajnai Attilának, a Munkáspárt korábbi tisztségviselőjének keresete alapján úgy foglalt állást, hogy az önkényuralmi jelképek használatáról szóló magyar törvény alkotmányellenes módon korlátozza a szólásszabadságot.
Rétvári Bence hozzátette: az új tényállás az eddigieknél precízebben, pontosabban fogalmaz. Azokat büntetné, akik a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjesztik, nagy nyilvánosság előtt használják vagy közszemlére teszik a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot.