Könyvet ajánlott a miniszterelnöknek

Kerényi Imre volt a vendége a Polgárok Háza nemrég indult Egri Csillag Szalonjának. A miniszterelnöki megbízottat az alaptörvényhez készült képekről, a Nemzeti Könyvtárról és a színházról kérdezte Saárossy Kinga alpolgármester.

Ez volt a második rendezvénye a nemrég indult Egri Csillag Szalonnak. Az első vendég Kun Miklós történész, a mostani Kerényi Imre volt. Saárossy Kinga alpolgármester először a frissen megnyílt kiállításról kérdezte Kerényit, ahol az alaptörvény illusztrációit mutatják be. A miniszterelnöki megbízott mesélt arról, hogy a kedvence a képek közül a 2006-os lovasrohamot ábrázoló. Óriási politikai botrány lett ebből a képből – emlékezett vissza Kerényi Imre -, de Magyarország döntő többsége úgy gondolta, hogy 2006-ban a fennálló hatalom provokálta saját nemzetét. A festmények ellen sokan lázadtak, de már megszokták – véli Kerényi.
Kerényi beszélt a Nemzeti Könyvtárról. Öt szobor készül, és karácsonyig megjelenik a könyvsorozat 24 kötete. Kétszer adott olvasnivalót a miniszterelnöknek – emlékezett. A választás előtt közvetlenül az Erdély-trilógiát ajánlotta. Bethlen Gábornak arra a cselekedetére akarta felhívni Orbán Viktor figyelmét, amikor az erdélyi fejedelem feltörte az úgynevezett Báthory-ládákat. Úgy gondolta, hogy az erdélyieket illeti a tőlük elrabolt vagyon.
Az Egri Csillag Szalon nem csak nevével utal az egri borra utal. Minden rendezvényen borkóstolót is tartanak. Most az Ostoros-Novaj Bor Zrt. 2011-es Egri Csillagával ismerkedhettek. Úgy tervezik, havonta kétszer hívnak majd meg ismert embert, politikust, sportolót, művészt a Polgárok Házába. Március 14-én Kudlik Júlia lesz a szalon vendége.