Az alaptörvény illusztrációi

Az alaptörvényhez illusztrációként készült festmények láthatók a gótikus püspöki palotában. A vándorkiállítás augusztusban indult útjára, Eger a hatodik állomás. Kerényi Imre a megnyitón úgy fogalmazott: a műveket egyfajta hordozórakétának szánta az alaptörvény szövege mellé. A kiállítás március 24-éig tekinthető meg.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott mutatta be a diákoknak meghirdetett képzőművészeti pályázat győztes képét. Ez a festmény az alaptörvény díszkiadásában is szerepel. A koncepció az volt, hogy a záró kép megalkotását a jövő nemzedékére bízták. A képzőművészeti pályázat harminc díjazott alkotását is kiállították a gótikus püspöki palotában az alaptörvény illusztrációi mellett. A megnyitón Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója azt mondta: először a belvárosban akarták bemutatni a képeket, de a vár sokkal méltóbb helyszín. Egy ország alaptörvénye a nemzet életében meghatározó szereppel bír – fogalmazott dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója.
Saárossy Kinga alpolgármester szerint fontos, hogy ez a vándorkiállítás eljut minden városba. Azt is elárulta: a fiataloknak kiírt pályázatra 7000 pályamű érkezett be. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott bemutatta azt a 33 kiadványt, amelyek az alaptörvényt népszerűsítik. Kétnyelvűek is készültek. Van olyan, amit az érettségizett vagy szakmunkás vizsgát tett diákok ingyen megkapnak.Kerényi Imre szerint a festészet hordozórakéta az alaptörvény szövege mellett. Tizenhat új historikus festmény mutatja be a magyar történelem legutóbbi 150 évét. Megjelenik a Horthy-korszak, Trianon, a holocaust, Rákosi, ’56, Kádár és kora. De készült kép Nagy Imre újratemetéséről, a 2006-os lovasrohamról és a vörösiszap-katasztrófáról is. A kiállítás március 24-éig látható. Várhatóan 2014 áprilisában érkeznek a művek Budapestre, és kerülnek végső helyükre, a Parlamentbe.