Méltó társadalmi eseménnyel kívánják megnyitni a Gárdonyi-évet

Jövő szombaton, 16-án bállal nyílik meg a Gárdonyi-emlékév. Egy méltó társadalmi eseménnyel szeretnék elindítani a megemlékezést – fogalmaztak a szervezők a sajtótájékoztatón. A bál napján országos emlékbizottság alakul, országos pályázatokat hirdetnek. Gyűjtenek, támogatókat keresnek Gárdonyi sírjának, valamint az egri vár ágyúinak felújítására. A Gárdonyi bálon ott lesz az egri remete dédunokája és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is.

Sok bál van Egerben, mint egy rendes polgári városban illik, de ami a jövő hét végén lesz, az nem egyszerűen csak bál, hanem a Gárdonyi-év nyitánya – fogalmazott Rázsi Botond alpolgármester. A 150 éve született íróra Egerben, Agárdon és a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékeznek majd. Emlékbizottság is alakul. 2011 óta készülnek Gárdonyi kerek évfordulójának megünneplésére – mondta Szalainé Király Júlia irodalomtörténész.
A bálon az 1910-es, 20-as évek hangulatát elevenítik föl, hogy az Egri csillagok íróját is megidézzék, tárgyait, bútorait, relikviáit is elviszik a bálba. A menüt Gárdonyi szakácskönyve és bevásárlócédulái alapján állították össze. Szeretnének hagyományt teremteni, a végső cél pedig az, hogy Egernek is legyen egy nagy hírű, exkluzív bálja. Berecz Mátyás igazgató arról beszélt, hogy élményszerűen közelítik meg az egri író világát. Lesznek gasztronómiai, tudományos és zenei programok, fesztiválok. Abban bíznak, hogy így közelebb lehet vinni az emberekhez az írót és műveit.