Farkas Bertalan Egerben

Az Egri Világjáró Klub legutóbbi rendezvényén Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós volt a vendég. Harminchárom évvel ezelőtt, 1980. május 26-a és június 3-a között, nyolc napig tartózkodott a világűrben a Szaljut-6 űrállomáson.

Ez a magyar fejlesztésű sugárzásmérő műszer a Szaljut-7, a MIR és a Nemzetközi Űrállomáson is ott volt, illetve van jelenleg is, természetesen utóbbi esetben már az új generációs modul. Az első magyar űrhajós az 1980. május 26-tól június 3-ig tartó űrutazásról többek között eddig még nem látott felvételeket is bemutatott az egri érdeklődőknek. Ma már nagyon sok információhoz hozzá lehet jutni a Szojuz-36 útjáról, a Szaljut-6 űrállomáson Valerij Kubaszovval, Leonyid Popovval és Valerij Rjuminnal végzett közös munkáról. Ellenben az kiválasztásról, a felkészítésről a visszaérkezésről, az azóta eltelt időről, az űrkutatás és űrhajózás fejlődéséről első kézből, az első magyar űrhajóstól hallhattak bővebben.
Azt bizonyára sokan tudják, hogy Farkas Bertalan a magyarok közül elsőként – a nemzetek sorában egyben hetedikként – járt a világűrben. Több tudományos kísérletet is végeztek az űrben. Az idősebbek még bizonyára arra is emlékeznek hogy egyszer ő mondta az esti mesét a Szaljut-6 űrállomásról. A kozmonauták világától máig sem szakadt el. Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja. Az első magyar űrhajós aláírása és egy-egy közös fotó még mindig sokat ér és igen népszerű, nem csak a fiatalok, hanem az idősek körében is.