Két keréken Ausztráliában és Új-Zélandon

Tizennegyedik nemzetközi kerékpártúrájára készül Zelei József, hazánk kerékpáros békenagykövete. A cél ezúttal a déli félteke: Ausztrália, Tasmánia és Új-Zéland. A január 21-től március 18-ig tartó eseményen közel hatezer kilométer táv vár a kerékpárosra a két távoli ország útjain.

Zelei József első nagy nemzetközi kerékpártúráján, 2004-ben Egerből a lengyelországi Przemyslbe és vissza kerekezett, több mint 1100 kilométert. Azóta Európa több pontján járt sőt, 2011-ben Észak-Amerikában mint Európa békekerékpárosát, a Béke Nagykövetét fogadták. Most, amikor túl van 48 országon több mint 36 ezer kilométeren, újabb feladat vár Zelei Józsefre és állandó kísérőjére, Bagó Sándorra. Ausztráliában, Tasmániában és Új-Zélandon vesz részt egy két hónapos, közel 6000 kilométeres kerékpártúrán. Az esemény sajtótájékoztatóján Habis László, polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte, sajátos formáját választotta a béke hirdetésének a sportoló, minden útja egy-egy békemisszió. Zelei József hozzátette, a korábbi túráin tekert már az erőszakmentes Európáért, a terrormentes Európáért, az esélyegyenlőségért, a családért, a nőkért, a természetvédelemért, a globális felmelegedés ellen.
Mindenütt sok segítséget kap majd az ott lakó magyaroktól, fel is keresi az egyes nagyvárosok, így Melbourne, Sydney, Brisbane, Auckland vagy éppen Wellington magyar közösségeit. Az útról honlapján és közösségi oldalakon folyamatosan lesz szöveges és képes beszámoló. Később egy film is készül erről a különleges vállalkozásról.