Rendkívüli közgyűlés

Az alapokmányt módosította a december 27-ei rendkívüli közgyűlés.

Sajtóközlemény:

Alapokmányt módosított Eger Közgyűlése a december 27-én megtartott rendkívüli Közgyűlésen. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 2013. január 1-jén hatályba lépő rendelkezései több ponton érintik Eger Alapokmányát is, így a dokumentum mostani változtatásai mindenben az önkormányzatok működéséről szóló jogszabályokhoz igazodnak.

A módosított Alapokmány rögzíti például, hogy a Közmeghallgatáson nemcsak a választópolgárok, hanem a teljes helyi lakosság „felszólalási jeggyel közérdekű felvetéseket intézhet a Közgyűlés tagjaihoz és a helyben érdekelt szervezetek képviselőihez”, és „az elhangzott javaslatra, kérdésre a Közmeghallgatáson, vagy legkésőbb 15 napon belül választ kell adni”.

A Közgyűlés – a Mötv-nek megfelelően – az Alapokmányban rendelkezik a szavazásról, a titkos szavazásról, az Egerben székhellyel rendelkező társadalmi szervezetek Közgyűlésen való részvételéről.

A bizottsági munkával kapcsolatos változás, hogy külön rendelet helyett az Alapokmány szabályozza az egyes szakmai területekért felelős grémiumokra vonatkozó szabályokat. A Humánerőforrás Bizottságot 2013. január 1-jétől Emberi Erőforrás Bizottságnak hívják, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság, a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság, Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság, valamint az Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottság változatlan névvel, hatáskörökkel és feladatokkal folytatja munkáját.

Az Alapokmány váloztatásával az Önkormányzat reagált a köznevelésben történő változásokra is. Az Alapokmány rögzíti, hogy a város kötelezően ellátandó feladata az óvodai ellátás, valamint megfogalmazza azt is: „Az önkormányzat illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetése.” A gyermekjóléti alapellátáshoz kapcsolódóan – a gyermekek napközbeni ellátása keretében – bölcsődei ellátásról és házi gyermekfelügyeletről, családi napköziről, gyermekek átmeneti gondozásáról gondoskodik Eger Önkormányzata.