Éghajlat-változási stratégia

Elkészült Eger éghajlat-változási stratégiájának vitaanyaga. A célja az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentése. Rávilágít arra: milyen kulcsfontosságú területekre kell figyelmet fordítani, hogy az egriek sikeresen birkózhassanak meg az éghajlatváltozás kihívásaival.

A szakértők azt mondják: az elmúlt 50 évben az Eger-patakon 23 veszélyes árhullám vonult le, olyan kártékony rovarok és gombafajok szaporodtak el Eger térségében, amelyek eddig nem voltak jellemzőek. Sőt: az időjárás változásával a kevésbé ellenálló szőlőfajták is háttérbe szorulhatnak – ilyen kísérői vannak az éghajlatváltozásnak. Az egri éghajlat-változási stratégia két éve készül.
A stratégia foglalkozik a táj-és vízgazdálkodással, szőlőműveléssel, településüzemeltetéssel, energiagazdálkodással. Vizsgálták a lakosság és az ipar energiafogyasztását, javaslatokat tettek energiahatékonysági beruházásokra.
Sós István alpolgármester szerint a program jó vázlatot ad az önkormányzatnak; mi a feladata, hogy az embereknek a legélhetőbb környezetet adja. Úgy véli: szinte minden évben meg kell valósítani majd a stratégia egy-egy elemét. Beszélt az energia-, víz- és hulladékgazdálkodásról, a geotermikus hőről, a közlekedés anomáliáiról. Az éghajlat-változási stratégia szlogenje: A jövőnek óvod. A vitaanyagot még decemberben tárgyalhatja a közgyűlés. Ezután cselekvési terv készülhet – felelősöket, pénz kell rendelni a feladatokhoz.