A GMO-mentességet népszerűsíti a tárca

Hogy Magyarország állni tudja a versenyt, GMO-mentesnek kell maradnia – ezt Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondta a tárca roadshow-ján. Szerinte hazánk ezen a területen élen jár, és ez azon kevés kérdések közé tartozik, amelyben egyetértenek a politikai pártok, a civil szervezetek. Nyolc városban rendeznek konferenciát, az egri volt a sorozat hatodik állomása.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztálya a gazdálkodók és az érdeklődők tájékoztatására novemberben és decemberben GMO Roadshow-t szervez az ország nyolc helyszínén. A konferenciasorozat jelmondata: együtt a GMO-mentes Magyarországért! Budai Gyula, a minisztérium államtitkára szerint nálunk a mezőgazdaság stratégiai ágazat.
Stratégiai cél a GMO-mentesség is, versenyképességünk azon múlik: meg tudjuk-e őrizni hírnevünket a piacon – fogalmazott az államtitkár. Ebben a kérdésben egyetértenek a politikai pártok és a civilek, az Alaptörvényben is szerepel. Vannak viszont gazdasági lobbik, amelyek szeretnék megszerezni az ellenőrzést, és újabb és újabb államokkal, gazdálkodókkal hitetik el, hogy az általuk nemesített, génmódosított vetőmagok jobbak. A magyar vetőmagok híresek, keresettek –mondta az államtitkár, Hazánk Európában a harmadik, a világon a 9. legnagyobb vetőmagtermesztő. Hogy ezt a versenyt tudjuk állni, továbbra is GMO-mentesnek kell lenni. Budai Gyula szerint a tömegtermeléssel szemben a jó minőségű áru a versenyképesség alapja.