Járási rendszer, vezetői kinevezesek – ülésezett a közgyűlés

A járási rendszer indításával átalakul az egri polgármesteri hivatal, a képviselőtestület meghozta az ehhez szükséges döntéseket a közgyűlésen. Igazgatót választottak az Egri Kulturális és Művelődési Központ és a Harlekin Bábszínház élére.

Eger pályázik a 2014-es Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényre, a döntés előtt Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, az Interparlamentális Unió Lengyel-magyar baráti tagozatának alelnöke méltatta a program kínálta lehetőségeket.
Az Egi Kulturális és Művészeti Központ igazgatói állására hatan nyújtottak be pályázatot. a szakmai bizottságok Kovács Katalin, jelenlegi megbízott vezető kinevezését javasolták, 15 igen és 3 tartózkodás mellett titkos szavazáson kapott támogatást.
A Harlekin Bábszínház igazgatói székére Bal József megbízott igazgató és Éry-Kovács András pályázott, a szavazáson 12 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett Éry-Kovács kapott bizalmat.
A vagyongazdálkodásról szóló rendeletet módosították: az a cél, hogy minél kevesebb önkormányzati ingatlan álljon üresen, könnyebb legyen ezek hasznosítása. A belvárosi rehabilitáció kapcsán az üzletek forgalomkiesését a bérleti díjban kompenzálják.
A Lajosváros keleti részét illetően módosították a városrendezési- és építési szabályzatát, ez ipari fejlesztéseket tesz lehetővé.
Októer 31-ig kell a járásokkal megállapodást kötni az önkormányzatoknak a feladatok, státuszok átadásáról. Az Okmányiroda, a gyámhivatal ügyei, engedélyezési eljárások, korábban jegyzői hatáskörbe tartozó feladatok kerülnek így a járásokhoz, 61 státusszal – mondta el Dr. Kovács Luca jegyző előterjesztésében.
Az ellenzéki képviselők az átalakítás szükségességét vitatták, s a finanszírozás lehetetlenségét hangsúlyozták.
A Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház fenntartói megállapodásáról született döntés, 3 éves időtartamra, ezt a kiemelt státusz megőrzése indokolja.
Döntöttek a képviselők az ingatlanok licitjének átütemezéséről, a közvilágítás fejlesztéséről, üzemeltetéséről. Az eredeti előterjesztéssel ellentétben a külterületi haszonbérleti, bérleti díjakat nem emelték. A város idén is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíprogramhoz, 5 millió forintot adnak erre, száz fiatalt segíthetnek, s az állam további 5 millió forintot ad.
Eger továbbra is gondoskodik az illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló, az állami intézmény fenntartó központ által fenntartott intézmény működtetéséről.
Három év pénzmaradványát felhasználva támogatja Eger a Szentmarjay-stadion fejlesztését, az önrész harmadát, 18 milliót ad a város.
A város pályázik a Balassi iskolában és a Lenkey iskolában a mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtésére, energetikai korszerűsítésre 200, illetve 500 milliós fejlesztési forrásokra.
Az északi városrészben 4 orvosi rendelő, illetve a központi fogorvosi rendelő felújítására is nyújtanak be pályázatot.
Termelői piac létesítésének helyi lehetőségeit vizsgálják a jövőben, a következő közgyűlésre készül anyag Bognár Ignác előterjesztése nyomán.
Az Egri Vízilabda Klub támogatásáról sürgősséggel döntöttek, 12 millió forintot kap a csapat.