Egriek! Vitézek, végeknek tüköri! – országos döntő a várban

Tíz csapat, tíz feladat a 460 évvel ezelőtti ostrom 10. napján. Az Egriek! Vitézek, végeknek tüköri! Versenyre 27 csapat jelentkezett, az országos döntőben már csak tízen versenyeztek.

Heves megyéből és Pest környékéről érkeztek a döntőbe jutott iskolák hatodik osztályosai. Az Egriek! Vitézek, végeknek tüköri vetélkedőt a vár ostromának 460. évfordulója alkalmából hirdették meg idén. Az ostrom első, 10. és 38. napján tart a vármúzeum nagyobb rendezvényt.
Egy másik helyszínen egy olyan turkálóba csöppentek a gyerekek, ahol kor és nép szerint kellett szétválogatni a ruhákat, majd magukra ölteni mindent, amit egy török vagy egy magyar vitéz viselhetett.
A feladatok azt kérték számon, mennyire ismerik a gyerekek Magyarország XVI. – XVII. századi történelmét, a vitézi életet. A panoptikumban eldugott borítékokban voltak a feladatok, volt, ahol azt kellett megkeresni, milyen mesterek segíthették a várvédőket.
Az egyik feladatban az 1552-es ostromot kellett úgy bemutatni, mintha egy olimpiai megnyitón tennék. Az ostrom tizedik napján tíz csapat tíz feladatot oldott meg. Összesen 460 pontot gyűjthettek.