Magyar Birthright program

A magyarországi Balassi Intézet és az amerikai Kossuth Alapítvány új képzési programot indított észak-amerikai magyar fiataloknak. A családi, magyar örökség megismerésére kéthetes magyarországi túrát szerveztek a jelentkezőknek. Az első csoport Egerbe is ellátogatott.

A csoport tagjai az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek. A családi gyökerek különbözőek, van aki csak néhány szót tud magyarul, ami viszont közös, hogy mindannyian szeretnének többet megtudni szüleik, nagyszüleik, vagy éppen dédszüleik hazájáról, kultúrájáról, szeretnék felfedezni magyarságukat.
– A dédszüleim még a 20. század elején, azt hiszem a századfordulón vándoroltak ki Amerikába. Nagyapám egyike volt a 14 gyermeküknek. Ő még azt mesélte, hogy mindannyian beszéltek magyarul. Viszont mint nagyon sokan akkoriban, teljesen be akartak illeszkedni a társadalomba, nem akartak bevándorlók maradni, ezért mamámmal otthon már nem beszéltek magyarul, így szégyen, nem szégyen, nekem újra kell kezdenem mindent – nyilatkozta McKenzie Fritz Pittsburgből
A külföldi, hasonló programok is azt bizonyítják, hogy a harmadik, negyedik generációs leszármazottak között erősödik az igény, hogy megismerjék családjuk magyar örökségét.
– Jó néhány könyvet olvastam már Magyarországról, sokat nézelődtem az interneten és az egyetemen, sőt a kelet-európai tanszéken a magyart vettem fel. Túl vagyok az első éven. Most fedezem fel az országot – mondta Jonathan Naser, szintén Pittsburgből.
Az első csoportban tizenketten vesznek részt. A Magyar Birthright Program fővédnöke George Pataki, New York állam volt kormányzója és lánya Allison.