Séta a Kepes Központhoz

Korok változása a Kepes Művészeti központban–ezzel a címmel mesélt az épület történetéről Botos Judit építész az Egri séták egrieknek sorozatban. Eger talán egyik legrégibb épületének korábban meglehetősen hányatott sorsa volt, kaszinóként, majd ifjúsági házként szolgált. Ma a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központnak ad helyet.

A Széchenyi u. 16. sz. alatt lévő telket és a rajta álló lakóházat az egykori gyógyszerész, Spetz József vásárolta meg 1802-ben. 1812-ben nagyszabású építkezésbe kezdett: cukorkagyártó üzemet, gyógyszertárat, kávéházat, színháztermet létesített, emelettel bővítette a házat. 1827-ben egy tűzvész súlyos pusztítást végzett az épületen, a „FATI PARTUS” = „A Végzet szülötte” – felirat ennek az emlékét őrzi. Spetz József tönkrement az újrakezdésbe, 1841-ben az épületet elárverezték, majd 1878-ban a Kaszinó Társaság megvásárolta az épületet, amely ezután a II. Világháború végéig Kaszinóként működött tovább. Ezt követően a szakszervezetek városi szervezetének székháza lett. Előbb Ifjúsági Ház, majd Művészetek Háza néven kulturális központként működött. A ház 2009-ben kapott harmadik esélyt az újjászületésre, amikor az „Alapítvány a Komplex Kultúra Kutatásáért” közhasznú társaság megkapta az egri önkormányzattól az épület 15 éves bérleti jogát. Ekkor kérték fel Botos Judit építészt és munkatársait egy modern művészeti galéria megtervezésére.
A felújításnak köszönhetően a mindenkori látogatók egy hitelesen helyreállított klasszicista épület kapuján lépnek be, és egy 21. századi, sajátosan modern világba érkeznek, ahol minden őket és a művészetet szolgálja.