Több mint ötszázan ropták a VI. Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztiválon

Több mint ötszáz táncos lépett fel az idei Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A hazai résztvevők mellett Szlovákiából, Oroszországból és Törökországból érkeztek fiatalok, hogy bemutassák nemzetükre, tájegységükre jellemző táncaikat.

Az eső sem tántorította el a résztvevőket a tánctól a hatodik alkalommal megrendezett Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Húsz csoport lépett fel a rendezvényen, a hazai együttesek mellett Szlovákiából, Oroszországból, Törökországból érkeztek résztvevők.
A külföldiek saját nemzeti táncukat, a magyarok a tájegységüket bemutató, ill. szabadon választott táncukat adták elő. A fesztivál célja, hogy a néptáncos tehetségek bemutathassák egymásnak, illetve a közönségüknek a tudásukat, és az, hogy minél több gyereket megérintsen a néptánc szeretete. A program az elmúlt hat év tájegységi néptánctalálkozóból nemzetközivé nőtte ki magát.
Habis László polgármester a fesztivál megnyitóján kiemelte: nagyszerű dolog, hogy a Szederinda vezetői már hatodik éve energiával, lendülettel szervezik a programot, és ezzel hagyományt teremtettek.
Mivel főképp gyerekekről van szó, így a díjazásnál nem a rangsorolás, hanem a motiválás volt a szempont: díjazták a leghitelesebb viseletet, a legstílusosabban táncoló lányt és fiút, ill. a legjobb együttest.