Egerben járt a palesztin nagykövet

A palesztin nagykövettel találkozott Habis László és Ternyák Csaba egri érsek. Az érsekkel a szentföldi zarándoklat lehetőségeiről tárgyalt a diplomata. A nagykövet örült, hogy Eger közgyűlése elfogadta a város és Jerikó közötti testvérvárosi együttműködésről szóló megállapodást – tájékoztatta a TV Egert Zentai László médiareferens.

Sajtóközlemény:
“A napokban a Palesztin Állam Magyarországi Nagykövetével, Ahmad Abdelrazekkel találkozott Habis László polgármester, országgyűlési képviselő és dr. Ternyák Csaba egri érsek. Az egri találkozó során a diplomata örömmel nyugtázta, hogy Eger város Közgyűlése elfogadta a város és Jerikó közötti testvérvárosi együttműködésről szóló megállapodást. A nagykövet személyesen vette fel ez ügyben a kapcsolatot Jerikó polgármesterével, Hassan Salehhel és támogatásáról biztosított az eredményes testvérvárosi együttműködés kapcsán.

Ittléte során dr. Ternyák Csaba egri érsek fogadta a nagykövetet, akivel baráti eszmecserét folytatott a szentföldi zarándoklatok lehetőségéről. Ahmad Abdelrazek a találkozón szorgalmazta, hogy állami ösztöndíj programok keretében az egri főiskola fogadhasson hosszabb-rövidebb ideig tartó idegen nyelvű kurzusokon palesztin diákokat. A nagykövet emellett üdvözölte a közel-keleti, többek között palesztin egyetemekkel létesítendő partnerkapcsolat ötletét.

Ahmad Abdelrazek kifejtette: úgy véli, hogy a a két ország közötti széleskörű együttműködés számos más területen is elképzelhető, s ezek kézzelfogható eredményt hozhatnak a kultúraközi szereplőknek. A diplomata nagy érdekelődést mutatott például az Egerben található gyógyturisztikai és rehabilitációs lehetőségek iránt, melyek városunkba turistákat csábíthatnak a közel-keleti térségből és a Palesztin Nemzeti Hatóság területéről.

Tekintettel arra, hogy a nagykövet a közeljövőben átveszi a Budapestre akkreditált arab államok követségeinek soros elnökségét, elkezdtük egy rendezvény előkészítését, melynek során a résztvevő diplomaták a még hatékonyabb együttműködés érdekében Egerbe látogatnak.”