Turisztikai fejlesztések a régióban

Július 1-től pályázhatnak az észak-magyarországi régió idegenforgalommal, turisztikával foglalkozó vállalkozásai az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázati felhívásra. A konstrukció célja elsősorban a hazai turizmus és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a turizmusból származó jövedelmek növelése és munkahelyek teremtése.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta észak-magyarországi régióban egyebek mellett kerékpáros és turisztikai szolgáltatások kialakítására, természetes fürdőhelyek, vadasparkok, a vallási turizmus fejlesztésére, történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítására, természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú fejlesztésére pályázhatnak a vállalkozások. Mindezen célokra összesen 6 milliárd 350 millió forintot lehet elnyerni, a nyertesek minimum 51, maximum 500 millió forinthoz juthatnak. A pályázatok augusztus 31-ig nyújthatóak be az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, döntés az ősszel várható- közölte sajtótájékoztatón Kormány Krisztián, a NORDA operatív igazgatója.
Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy a régióban a turisztikai szolgáltatások támogatására 23 mikro-, kis- és középvállalkozás turisztikai projektjét támogatja a kormány, több mint 941 millió Ft értékben. A pályázható összeg alsó határa 5 millió, a felső határa 50 millió forint volt, a projektjavaslatokat január 5-ig lehetett benyújtani.
Heves megyéből három nyertes pályázatot mutattak be a projektmenedzserek. Felsőtárkányban a tervek szerint egy komplex szolgáltatásokkal rendelkező aktív életmód központ, míg Egerben, a Rozália úton egy borarchivum és bortrezor nyílik, az egri várban mobil szultáni szerájt alakítanak ki. A sátor a 150 éves török hódoltság hangulatát idézi meg, különleges szolgáltatásaival.
A szakemberek úgy látják a turisztikai fejlesztések következtében nőhet a régióban eltöltött vendégéjszakák száma, a vendéglátóhelyek forgalma.