Pünkösdi királyválasztás

Az Epreskert utcai Tagóvoda idén első alkalommal több ovi részvételével tartotta a már hagyományossá vált pünkösdi királyválasztást. Király az lett, aki a legerősebb, legügyesebb legény a hamarosan iskolába készülő fiúk között; királylánynak a legkisebb lányt választották.

Az Epreskert utcai Tagóvoda már húsz éve ápolja a népi hagyományokat, pünkösdi királyválasztást is évek óta tartanak. Idén először négy másik intézmény gyerekei is részt vettek az eseményen: a Gyermekkert, a Zöld Liget, a Farkasvölgyi tagóvodák és a Ney Ferenc Óvoda király- és királylány-jelöltjei.
Az ügyességi játékokat is a népi játékok közül választották az óvónők: volt rönkgurítás, horgászás, kötél helyett bothúzás, célba dobás kukoricacsutkával és kakaslövés csúzlival.
A lányok tánccal és szurkolással kedveskedtek a fiúknak. A dicsőség és a korona mellé jutalom, kiemelt figyelem is jár a győzteseknek: két hétig nem lehet őket bevetni az óvodai munkákba, nem lesz belőlük napos, vagy fürdőszoba-felelős. A pihenés csak két hétre szól, nemhiába: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.”-hangzik a népi közmondás.
A pünkösdi király Baga Máté lett, a királylány Terenyei Alexandra. Mindketten a Zöld Liget Tagóvodába járnak.