„Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül”

Sajtóközlemény

„Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül”

2011 év elején határozta el a Tarna-mente – Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány kuratóriuma és segítői, hogy benyújtják pályázatukat a Társadalmi Megújulás Operatív Programjához „Híd” a jövőbe (TÁMOP-5.6.1/A-11/2-2011-0015) címmel. A pályázat sikeres volt, így a szerződéskötéssel párhuzamosan 2012 februárjában európai uniós támogatás segítségével elindulhatott a pártfogói felügyelet alatt állók célcsoport fejlesztése, képzések segítségével a munka világába történő be-, illetve visszavezetése. A projekt várható befejezése 2014.07.31.-re prognosztizálható.  

A projekt nyitórendezvényére 2012.05.14.-én délután 14:00 órakor Kömlőn a Polgármesteri Hivatal dísztermében került sor. A meghívott vendégeket Német István polgármester úr köszöntötte, majd átadta a szót Dr. Balcsók István kuratóriumi elnöknek, hogy tartsa meg projektindító beszédét. Elnök úr ismertette, hogy jelen pályázat konzorciumi együttműködésben valósul meg a főpályázó Tarna-mente – Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány vezetésével, melyhez konzorciumi partnerként csatlakozott Kömlő Község Önkormányzata és a Sarud a Tisza-tóért Egyesület.

A projekt a konzorciumi megállapodásokon túlmenően kötelező szakmai együttműködést is tartalmaz, melyet a főpályázó kötött a Heves Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával, hogy a célcsoport minél hatékonyabb fejlesztése tudjon megvalósulni. A projekt példaértékű az egész ország tekintetében, ugyanis jelen projekt kivételével minden más ezen konstrukcióban nyertes projekt valamely bűntetés-végrehajtási intézet falain belül zajlik.

Német István polgármester úr tájékoztatójában kitért arra, hogy a dél-hevesi területen fontos probléma a bűnözés elterjedése, azonban hangsúlyozta azt is, hogy a probléma megoldását elsősorban ő is a prevenciós tevékenységekben és a munka világába történő elhelyezkedés növelésében látja. Kihangsúlyozta, hogy az önkormányzat és környékbeli, illetve helyi vállalkozások arra törekszenek, hogy minél több fejlesztés valósuljon meg a Dél-Hevesi régióban, melyek egyrészt munkahelyteremtéssel járnak, másrészt a kivitelezés ideje alatt munkalehetőséget biztosítanak a helyiek és környékbeliek számára.

Kiemelte, hogy az önkormányzat elmúlt időszaka példaértékű a fejlesztések tekintetében, ugyanis az elmúlt 5 év alatt ÉMOP forrás segítségével Kömlőn 212 mó Ft-os közoktatás-fejlesztési beruházás zajlott, szintén ÉMOP forrás segítségével 42 mó Ft-ból egészségügyi alapellátás fejlesztése történt, LEKI pályázatok segítségével a Sportöltöző 2 ütemben megújult, BM pályázat bevonásával az óvoda régi szárnyának belső korszerűsítése történt meg. Ezeket egészíti ki ÉMOP forrásból 34 mó Ft-os útépítés, LEKI forrásból a Polgármesteri Hivatal felújítása is. Fenti beruházások esetében vagy helyi vállalkozók voltak a generálkivitelezők, vagy pedig alvállalkozói formában, de jelentős helyi erő bevonásával teremtettünk értéket a településen.

Végül a projektmenedzser részletes tájékoztatást adott a projektben elvégzendő feladatokról és a megvalósítás lépéseit ekként mutatta be. A projekt keretein belül 5 db OKJ-s képzés lebonyolítása fog megtörténni (hegesztő, szerkezetlakatos, kisgépkezelő, parképítő és kőműves), melyek mind a térségre és tágabb értelemben vett régióra „hiány”szakmákként definiálhatóak. A célcsoport sikeres beilleszkedéséhez a projektben 4 mentor által működtetett szolgálat segíti a projektben résztvevőik mindennapjait. A mentorszolgálat részt vesz a célcsoport kiválasztásában, a projekt bonyolításában és nyomonkövetésben egyaránt. A szakmák kiválasztását az is elősegítette, hogy a pályázat benyújtása előtt felmérést végeztünk a potenciális foglalkoztatók között a munkaerőigény tekintetében.

A projekt sikeres megvalósításához, tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére is sor kerül, többek között informatikai eszközök (laptop, fénymásoló, stb..).

A projektet a könnyebb megvalósítás és zökkenőmentes bonyolítás érdekében projektmenedzsment, könyvvizsgáló és egyéb tanácsadók segítik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2012.05.14.