Pyrker érsekről mesélt Czakó István kanonok

Czakó István kanonok, pápai prelátus mutatta be az érdeklődő egrieknek Pyrker érseket, aki többek között a bazilikát is építtette Egerben. Az ő gyűjteménye alapozta meg a Szépművészeti Múzeumot.

Czakó István kanonok 34 évig volt Egerben, úgy tapasztalta: az itt élők keveset tudnak Pyrker érsekről. Sok évvel ezelőtt felkereste egyszer a bécsi Pyrker Gimnázium egyik tanára, aki a volt  ciszterci szerzetes, apát, velencei pátriárka, egri érsek életét kutatta. Máshol iskola, szobrok, képek őrzik az emlékét, sőt, Lilienfeldben magaslatot is neveztek el Pyrker János Lászlóról. A tiroli származású Pyrker itt, Lilienfeldben lépett be a ciszterci rendbe, később a kolostor apátja lett. 1820-ban már velencei pátriárka, itt kezdte el felvásárolni világhírű festők képeit, 183 nagy értékű képet hozott haza, ezeket később a Nemzeti Múzeumnak ajánlotta fel, a Szépművészeti Múzeumot az ő gyűjteményére alapozták. 1827-ben érkezett Egerbe.
Nevéhez fűződik a bazilika építése, ő alapította az első magyar nyelvű tanítóképzőt, megteremtette az egri gyógyfürdő alapjait. Lilienfeldben temették el, ahol szerzetesi éveit töltötte, szíve azonban, kívánsága szerint az egri Bazilika altemplomában nyugszik.
Az Egri Lokálpatrióta Egylet Téli séták sorozata jövő szombaton zárul. Egy rejtett harang történetéről mesél Havas Horváth István.