A Gáspárdy-család szerepe Eger közéletében

Kanonok, ügyvéd, főkonzul, sportember, országgyűlési képviselő – ilyen posztokat töltöttek be a Gáspárdy-család tagjai. A legutóbbi Egri sétán a család egri szerepéről volt szó: Gáspárdy Gyula alapította az Eger című lapot, az ő kezdeményezésére indult el a gyűjtés egy állandó egri színházra.

Ápolni kell a hagyományainkat, ismernünk kell azokat a családokat, amelyek sokat tettek a városért – kezdte a Téli sétákat Saárossy Kinga alpolgármester. Szuromi Rita mesélő azt mondta: Eger utcáit járva sok olyan táblát látni, amelyet egy-egy eseménynek vagy híres embernek állítottak – a Gáspárdy-családnak nincs emléktáblája. Pedig a család jelentős szerepet töltött be a XIX. század második felében a városban.
A felvidéki eredetű család címerében egy török fejet tartó vitéz látható. A nemességet 1659-ben kapták hitükért, kitartásukért, hűségükért.
A családból elsőként Lajos került Egerbe, volt a vármegye táblabírája, ő kezdeményezte például a jótékonysági gyűjtést a közvilágításra. A legidősebb fia, Gyula jogi diplomát szerzett, ő alapította az Eger című lapot 1880-ban. A lappal az apátia és a közöny elleni harcot tűzte ki célul. Azt is ő veti fel: Egernek szüksége lenne állandó színházra, részvénytársulatot alapít, 1878-ban gyűjtést kezdeményez, a jó rész fából készült színházat 1887-ben adják át, 1903-ig áll.
Szombaton, a következő téli sétán dr. Ternyák Csaba egri érsek mesél találkozásairól a pápákkal.