Adófizetési határidő

Március 19-én, éjfélig lehet pótlékmentesen befizetni a helyi adókat, így a gépjármű-, az építmény- és a telekadó első félévi részletét, valamint az iparűzési adóelőleget. A mulasztásért késedelmi pótlék jár, ami naponta a jegybanki alapkamat kétszerese- hangzott el a városházi sajtótájékoztatón.

A város működőképességének megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontosak a helyi adóbevételek. Az önkormányzat idén mintegy 3, 8 milliárd forintot vár a helyi adókból, melynek 16%-át a háztartások, 84%-át a gazdálkodók fizetik-tájékoztatta a sajtó képviselőit Korsós László, az Egri Önkormányzati Adóiroda vezetője. Hozzátette: örvendetes, hogy Egerben a tavalyi évben tíz százalékkal nőttek a helyi adókból származó bevételek, az iparűzési adó összege egy év alatt 13 %-kal emelkedett. Az adófizetési morál jónak mondható, a kintlévőségek 50%-át jellemzően a felszámolás alatt lévő vállalkozások teszik ki.
A helyi adók befizetési határideje idén március 19-e, a vállalkozások, ha kisebb volt az árbevételük, ugyancsak eddig kérhetnek iparűzési adóelőleg csökkentést. Az adóiroda vezetője hozzátette: fizetési könnyítést vagy mérséklést az adófizetés esedékessége előtt célszerű benyújtani, ezt követően ugyanis az adóhatóság végrehajtási eljárást is kezdeményezhet a tartozókkal szemben.
A kérelmekhez szükséges űrlapok, az adóbefizetéssel kapcsolatos információk a város honlapján találhatók meg. Az önkormányzat hírlevelére feliratkozók a befizetési határidőkről, adóváltozásokról külön tájékoztatót kapnak.