MSZP: Népnyúzás – egekben az árak, padlón a bérek

Az MSZP országgyűlési képviselője, Sós Tamás szerint az emberek a bőrükön érzik a megszorításokat, egekben vannak az árak, padlón a bérek. A szocialista politikus azt mondja: négymillióan élnek a létminimum környékén, és bármit állít a kormánypárt: 47 ezer forintból nem lehet megélni. Az MSZP úgy látja, hogy újabb megszorítások várhatóak idén, ők azt követelik kormánytól, hogy az értelmetlen megszorítások helyett változtassák meg az egykulcsos adórendszert.

Sós Tamás szocialista politikus szerint soha nem látott mértékben nőttek a fogyasztói árak az elmúlt egy évben, így többek között az élelmiszereké és a benziné is, ez utóbbi pedig minden ágazatot érint. A lakosságra olyan terheket rak a kormány, amit a családok ezrei nem tudnak vállalni. Sós Tamás úgy látja: a bérek és a különböző juttatások terén a kormány szintén nyomorba döntő elvonásokat vezetett be 2012-től. Megszűnnek a bér- és bérjellegű juttatások, nincs GYED, nincs táppénz, nincs álláskeresési támogatás, az adójóváírás eltörlésével pedig havi 12 ezer forintot vesz ki a kormány az emberek zsebéből.
Az MSZP számításai alapján a 3 százalékos hiány tartásához legalább 2-300 milliárdos korrekcióra lesz szükség – ez pedig újabb megszorításokat jelent. A szocialisták azt követelik a kormánytól, hogy változtassa meg az egykulcsos adórendszert. A párt kidolgozott egy hétpontos javaslatos, amely az igazságosabb teherviselést, a gazdaság beindítását célozza, ez a javaslat már a parlament előtt van.