MSZOSZ: a munkavállalók állnak a sor végén

Az MSZOSZ továbbra sem tartja elfogadhatónak a munka törvénykönyve több pontját. Pataky Péter elnök szerint erős politikai alku van a vállalkozók és a kormány között. Készülnek arra is, ha mégis ebben a formájában lép életbe a törvény – a tisztségviselőiket arra készítik föl, hogyan kell a kollektív szerződésekben vagy egyéni munkaszerződésekben megvédeni azokat a juttatásokat, amelyeket adni már nem lesz kötelező, de lehet. Az MSZOSZ tárgyal a munkaügyi központokkal is, a szakszervezeti irodákban pályainformációs központokat hoznának létre.

Több forgatókönyve is van az MSZOSZ-nek a munka törvénykönyvével kapcsolatban. Törekednek a változtatásra, az unióhoz illetve az ENSZ egyik szervezetéhez fordultak, ha azonban változatlan marad a törvény, arra is van tervük: felkészítik a szakszervezeti vezetőket. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azért érkezett Egerbe, hogy a tisztségviselőket felkészítsék: hogyan őrizzék meg a kollektív szerződésben illetve az egyéni munkaszerződésekben azokat a juttatásokat, amelyek nem kötelezőek, adhatóvá válnak. Pataky Péter egy dologban biztos: bármilyen megszorítás jön, a munkavállalók állnak a sor végén.
Fodor Pálné, az MSZOSZ megyei képviselet-vezetője azt mondta: az MSZOSZ országszerte tárgyal a munkaügyi központokkal, azt tervezik, hogy a szakszervezeti tömörülés irodáiban pályainformációs központokat hoznak létre.