Téli séta a Főegyházmegyei Levéltárban

A Főegyházmegyei Levéltárral ismerkedtek azok, akik részt vettek a szombati Téli sétán. Itt őrzik többek között a Különös házasságból ismert Buttler-Dőry házasság periratait. Megkerülhetetlen ez a levéltár, ha valaki családfakutatással foglalkozik, esetleg egy iskola vagy egy település történetét írja meg.

Az egri püspökséget Szent István alapította, nem sokkal később a levéltár is létrejött. Annak ellenére, hogy ez az egyik legrégebbi levéltár, a gyűjtemény szerény – mondta Kiss Péter levéltáros, aki több mint 20 éve végzi ezt a munkát. A törökidőkben a püspökség nem maradt Egerben, vitte magával az iratokat, amikor viszont visszatértek, az iratok már nem voltak meg. Többször selejteztek is az évszázadok alatt, az anyagok megőrzését gyakorlati szempontok vezérelték.
A levéltár nyilvános magánlevéltár, az egyházmegye tulajdona, de a kutatási lehetőséget biztosítják. Kiss Péter azt mondta: tavaly a megszokottól sokkal többen kutattak náluk. Megkerülhetetlen a levéltár, ha egy község, iskola történetét írják meg, vagy valaki családfakutatással foglalkozik. Érdekességek is vannak a főegyházmegyei levéltárban: a Buttler-Dőry házasság periratai, egyes szerzetesrendek iratanyagai, ezek között van olyan, amelyben megemlékeznek többek között Kossuth egri látogatásáról, az érseki tanítóképzőbe járó Gárdonyiról is találhatunk adatokat. A következő Téli séta a Kossuth Zsuzsa Gimnáziumba vezet, ott az intézmény többszöri megújulásáról lesz szó.