Támogatás kéményfelújításra

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tizenötmillió forint pályázati támogatást nyújt Eger önkormányzata a társasházi kémények felújítására. A tenderre azok a társasházak pályázhatnak, akik támogatást nyernek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hasonló célra szolgáló alapjából. A társasházak nyolc emeletig lakásonként 62.500 forintos, az ennél magasabb házak lakásonként 125 ezer forintos támogatást igényelhetnek.

A veszélyes kémények korszerűsítésére tavaly írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A 700 millió forintos keretösszegből társasházak és lakásszövetkezetek, illetve a bérházak kaphatnak támogatást kéményeik biztonságosabbá tételére. Olyan felújítási munkálatokra kérhető hozzájárulás, melyek célja a tüzelőberendezések által előállított, jelenleg a gyűjtőkéményekbe vezetett égéstermékek elvezetése, és a visszaáramlás megakadályozása. A korszerűsítéshez lakásonként 150 ezer forintot lehet igényelni, ami azonban a felújítási összköltségnek csupán 40 %-a. A többit a lakóközösségeknek, és a helyi önkormányzatoknak kell hozzátennie. Az egri önkormányzat a februári közgyűlésen határozott úgy, hogy az állami támogatást kiegészítve hozzájárul a városban található egycsatornás gyűjtőkémények felújításához.
A rendelkezésre álló 15 millió forintos önkormányzati keret a pályázó társasházak kialakításától függően 120-240 lakás termofor kéményének felújítását teszi lehetővé. Az önkormányzati pályázatot a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda titkárságához kell benyújtani legkésőbb május 31-ig.