Könyvvizsgálók taggyűlése

A tavalyi munkát értékelték, illetve a kamara idei évre vonatkozó üzleti tervét fogadták el a könyvvizsgálók az évi rendes beszámoló taggyűlésen. A rendezvényen elhangzott: a könyvvizsgálókat legérzékenyebben érintő kérdés, hogy emelkedik a kötelező könyvvizsgálat értékhatára, valamint 2013-tól megszűnik a kötelező könyvvizsgálat a helyi önkormányzatoknál.

Smider Tünde, a megyei szervezet elnöke beszámolójában elmondta: kamarának 120 tagja van a megyében, közülük 66-an aktívak, foglalkoztathatók. Tavaly két taggyűlést tartottak, melyen az elnökség beszámolt a megyei szervezet 2010. évi munkájáról és a helyi költségvetés végrehajtásáról, illetve amelyen megválasztották új elnökséget és a küldötteket. A tagoknak több, magas színvonalú szakmai programot, továbbképzést szerveztek, erre törekszenek idén is.
A rendezvényen dr. Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke a szakma időszerű kérdéseiről tartott előadást. Elmondta: 2013-tól megszűnik a kötelező könyvvizsgálat a helyi önkormányzatoknál, miközben az uniós irányelv a közpénzek ellenőrzésénél előírja a kötelező könyvvizsgálat intézményét. Érzékenyen érinti a szektort az is, hogy idén az eddigi 100 millió forint helyett 200 millió forint, 2014-től pedig 300 millió forint feletti éves árbevétel esetén kötelezik könyvvizsgálatra a Magyarországon működő vállalkozásokat. Mindez azt jelenti, hogy több ezer vállalkozás marad ellenőrzés nélkül, ezzel párhuzamosan pedig nagyon sok a könyvvizsgálónak szűnhet meg a munkája. A kamara keresi a megoldást.
Az előadó hozzátette: hazánkban 3236 aktív könyvvizsgáló működik, társadalmi szerepük vitathatatlan. Értékteremtő tevékenységükkel a gazdasági kultúra fejlődéséhez, a gazdasági szereplők egymás iránti bizalmának növeléséhez járulnak hozzá.