Elfogadták a költségvetést

A képviselők elfogadták a város idei, több mint 17, 5 milliárdos költségvetését. A 2, 3 milliárdos hiányt külső finanszírozással fedezik, a hiteltörlesztés összege 988 millió forint. Az új önkormányzati és az új nemzeti vagyontörvénynek év eleji hatályba lépése miatt új vagyonrendeletről is döntött a közgyűlés. Eszerint kizárólagosan állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő nemzeti vagyon főszabályként nem idegeníthető el, korlátozott körben terhelhető meg. Döntöttek arról is, hogy a színház és bábszínház továbbra is költségvetési intézményi keretek között működjön. A városatyák megszavazták az önkormányzat gazdasági társaságainak jövő évi üzleti terveit is.

Napirend előtt Bognár Ignác és Gál Judit képviselők intéztek kérdést a Magyarné Gyarmati Erzsébet rendőr-őrnagyhoz, az Egri Rendőrkapitányság képviselőjéhez. Elhangzott: a Vallon utca- Rákóczi út sarkán rendszeresek a balesetek. Habis László polgármester ennek kapcsán jelentette be, hogy idén három új, figyelmeztető lámpákkal felszerelt gyalogátkelőhely létesülhet Egerben. Ezt követően 1 perces néma felállással emlékeztek a február 18-án elhunyt Lengyel Pálra, az egri Harlekin Bábszínház igazgatójára, valamint a kommunizmus áldozataira. Sós István alpolgármester a rendkívüli hideg miatt kialakult vészhelyzet kezelésében közreműködőknek mondott köszönetet, majd Csathó Csaba tanácsnok hívta fel a figyelmet egy szombati családi programra a Forrásban, melyet a Házasság Világnapja alkalmából rendeznek meg. Elfogadták Misz Mihály tanácsnok indítványát, hogy a tervezett beruházások felülvizsgálatáról, a 2012-es költségvetésről időkorlát nélkül szavazzanak.
Az önkormányzat a megváltozott jogszabályi környezetre és gazdasági helyzetre való tekintettel nem tudja biztosítani az Agria Agora kivitelezéséhez szükséges megnövekedett önerőt, így felbontja a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. A szépasszonyvölgyi Márai turisztikai látogatóközpont és a belváros-rehabilitáció kapcsán nem terveznek változást.
A város költségvetését 17, 6 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a közgyűlés. Ebből működési kiadásra 11,6 milliárd forint, míg beruházásra, fejlesztésre 6 milliárd forint áll rendelkezésre. Eger saját bevételeinek tervezett összege 7,7 milliárd Ft, közel 400 millió Ft-tal magasabb, mint 2011-ben. A helyi adókból 3,4 milliárd Ft bevételre számít a város, az illetékbevétel összege 150 millió Ft. A 2012-es költségvetés 421 millió Ft tartalékkal számol. Beruházásokra idén több mint 3,9 milliárd Ft kiadást terveznek. Ebben az évben 440 millióval kevesebb az állami normatíva, a városnak szigorúbb, egzaktabb feltételek között kell gazdálkodnia.
Az ülésen szó esett arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati felhívást tett közzé az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának támogatására, melyhez az állami támogatás mértéke lakásonként maximum 150.000,- Ft. Ezt kiegészítve az önkormányzat nyolc emeletes társasházaknak lakásonként 62.500 forintot, az ennél magasabb házaknak lakásonként 125 ezer forintos támogatást biztosít. Az ülésen módosították az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Bródy Sándor Megyei Könyvtár alapító okiratát. Habis László polgármester és Csathó Csaba önkormányzati biztos javaslatára független könyvvizsgálót bíznak meg a Gárdonyi Géza Színház gazdálkodásának szabályossági vizsgálatára. A szakember a júniusi közgyűlésen számol majd be a vizsgálat eredményéről. Április 1-jétől mindkét színház önállóan működő költségvetési szervként végzi tevékenységét úgy, hogy valamennyi előirányzatuk fölött továbbra is önállóan rendelkeznek. A könyvviteli, adminisztrációs feladatok ellátásával az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményét (EKVI) bízta meg a képviselő-testület. A grémium úgy határozott, hogy a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Irodája a Harlekin Bábszínház igazgatójával együttműködve készítsen részletes javaslatot a művészi állomány racionalizálására.