Vízórák fagytak el

Százötven vízóra fagyott el az elmúlt hetekben Egerben és a környéken. Vannak olyan hibák is, amelyek csak akkor derülnek ki, amikor enyhül az idő, megindul az olvadás. A vízmű még novemberben minden számlával együtt ismertető anyagot küldött, ebben felhívták a figyelmet a fagyveszélyre, és azt is leírták: hogyan kerülhető el a fagykár. A szétfagyott vízóra cseréjét is és az elfolyt vízmennyiséget is a fogyasztónak kell fizetnie.

Kerti vízcsap, vízóra, cső – legtöbbször ezek fagynak el a nagy hidegben. Évente több száz. Most, az utóbbi néhány héten, a mínusz 10-15 fokos hidegben több mint kétszáz ilyen jellegű bejelentés érkezett a Heves Megyei Vízmű Zrt. Egri Üzemegységéhez.
A szolgáltatási szerződés értelmében a kár megszüntetése a fogyasztókat terheli. Egy-egy vízóra cseréje – mivel ezeket már javítani nem lehet – több mint 15 ezer forintba kerül. 150 vízóra fagyott el, ezeket cserélték is.
Ahol nem történt meg a szigetelés és nem lakott az ingatlan, ott ilyenkor, olvadáskor derülhet ki, hogy elfagyott a vezeték. Esetleg a szomszédok veszik észre, hogy folyik a víz az aknából.
Mint ahogy a vízmérő cseréje, így az elfolyt víz is a fogyasztó pénztárcáját terheli. Bár ez utóbbinál – kérelem alapján – a csatornadíjat el tudja engedni a vízmű.