Kötelező az energiatanúsítvány

Január elsejétől már nem csak az új ingatlanok esetében, de adásvétel, vagy hosszú távú bérlet esetén is kötelező az energia tanúsítvány megléte. A dokumentum az ingatlan épületszerkezetének és fűtési rendszerének energetikai tulajdonságáról tájékoztat.

Az új építésű ingatlanokról már 2009. januárja óta kötelező készíttetni energiatanúsítványt, míg 2012. január elsejétől a már felépült épületekről is kötelező, amennyiben azokat 1 évnél hosszabb időre bérbe adják vagy értékesíteni szeretnék. A tanúsítvány az mutatja meg, mennyi energiafogyasztás jut egy négyzetméterre évente. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória a jelenlegi energetikai követelményszintnek éppen megfelelő épületet vagy lakást jelenti.
Nem kell tanúsítványt készíttetni az 50 négyzetméteresnél kisebb hasznos alapterületű ingatlanok bérbeadásánál, illetve az egy évnél rövidebb időre szóló bérleti szerződésnél. Az ideiglenes és ideiglenes használatú építmények, műemlékek és helyi védettség alatt álló épületeknél sem kötelező a zöldkártya. A tanúsítvány ára változó lehet, egy átlagos családi ház esetében 20-40 ezer forint közötti összegbe kerül. Az energetikai tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik. A szakemberek a gyengébb minősítésű otthonoknál az energiatudatos korszerűsítésre tanácsokat is adhatnak.