Tízszeres talajterhelési díj

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február elsejétől a környezetterhelési díjról szóló törvény értelmében. Ez azt jelenti, hogy azoknak az egri lakosoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára, 3600 forintot kell fizetniük minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után.

A talajterhelési díj 120 forint/köbméteres egységét, 1200 forint/köbméterre emelték. Az érzékeny besorolású területeknél – ilyen Eger is – a megemelkedett egységdíj még háromszorosára nő. Ez azt jelenti, hogy egy köbméter ivóvíz-fogyasztás után 3600 forint talajterhelési díjat kell majd fizetni azoknak, akiknek ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára. Korsós László, az Adó iroda vezetője elmondta, az emelést a szennyvízkezelési költségek jelentős emelkedése indokolhatta.
Egerben a díjemelés körülbelül 700 fogyasztási helyet érint, köztük Almárt is. Az itt lakók felháborodtak a díjemelés hallatán, állításuk szerint tőlünk értesültek először az adóváltozásról.
Az egyik lakó elmondta, nem fogják tudni kifizetni a drasztikusan megemelkedett díjat, mivel az itt élők nagy része szociális segélyből él, vagy nyugdíjas. Hozzátette: ha ki tudták volna fizetni a rákötési díjat már rég megtették volna. Az adóemelés csak még inkább megnehezíti a helyzetüket.