Nem vérengzés – vadászat

Vérengzés, vérfürdő a Bükkben – egy internetes írás magára hagyott, kizsigerelt állattetemekről szól, turistákról, akik egy vadászat közepén találják magukat. Azóta kiderült: amibe akkor a természetjárók belebotlottak, egy szabályosan bejelentett, megszervezett hajtóvadászat volt, pontosabban: a zsigerelve kiterített állatokat látták. A vadászatot tartó Egererdő osztályvezetője azt mondja: ők sem tartják szerencsésnek, hogy zsigerelőhelyül a Stimecz-ház környékét választották, és okulva az esetből szélesebb körben teszik majd közzé a vadászatok időpontját és helyszínét.

Most nyugodt az erdő, hétvégén viszont hajtóvadászat volt. Már vasárnap megjelent az egyik közösségi portálon egy bejegyzés fotókkal együtt: vérengzés történt a Bükkben. A hírt több portál átvette. Azóta kiderült, hogy szombaton az Egererdő tartott hajtóvadászatot. Dobre-Kecsmár Csaba osztályvezető azt mondja: az ahhoz szükséges összes engedéllyel rendelkeztek,a vadászaton résztvevők valamennyi jogszabályi és baleset-megelőzési előírásnak eleget tettek. A hajtóvadászatot a vadászati és a természetvédelmi hatóságnak is bejelentették.
Az interneten azt állította néhány turista: őrizetlenül hagyott tetemeket találtak az erdőben, illetve a túraútvonalról kibukkanva hirtelen egy vadászat közepén találták magukat. Dobre-Kecsmár Csaba erről mást mond:
– Valóságban az játszódott le, hogy odaérkeztek a turisták a zsigerelőhelyre, az ott lévő kollégánktól engedélyt kértek, hogy fotózhassanak. A zsigerelőhely a vadászat területétől több száz méterre volt, be sem tudtak volna a túrázók lépni a vadászat helyére.
Biztonságra, a baleset elkerülésére törekednek. A vadászat megkezdése előtt nyomtatott tájékoztatót is kapnak a vadászok, ebben le van írva a vadászat rendje, illetve kötelező mellékletként egy térképet is tartalmaz a kiadvány: ezen még a vadászok helye, a hajtás iránya, a tiltott lőirány is be van rajzolva.
Ők sem tartják szerencsésnek, hogy a zsigerelőhely a Stimecz-ház környékén volt kialakítva– mondja az osztályvezető. A jövőben az Egererdő weboldalán, egy civil egyesület honlapján és az egyik közösségi portálon is közzé fogják tenni a vadászatok időpontját, helyét, és egy térképet az érintett területről.