Erdőtelepítés a Pajdos-dűlőben

Idén is folytatódik az erdőtelepítés Egerben, ezúttal a Pajdos-dűlőben. Az újabb telepítésre 14 ezer Euró támogatást ítélt meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A talaj-előkészítés után várhatóan tavasszal indul a tájjellegű, őshonos fajták telepítése.

Egyszer volt, újra lesz – ez arra vonatkozik, hogy régebben jóval nagyobb terület volt erdő a város határában, mint most. Az önkormányzat ezen próbál változtatni a 2007-es erdősítési programhoz igazodva. Eger közel 8000 hektáros külterületéből 10% a város tulajdona. Tavaly a Rózsás-dűlőben 11 hektárnyi műveletlen részt ültettek be fákkal, most pedig a Pajdos-dűlőben kijelölt, közel 3 hektáros rész kerül sorra. Itt is tájjellegű, őshonos fajtát, vagyis tölgyet telepítenek majd.
A Pajdos-dűlőben kiválasztott ingatlanra, annak erdősítésére korábban sikerrel pályázott az önkormányzat. A kivitelezésre decemberben 14 ezer Euró támogatást ítélt meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Hasonló pályázat előkészítése van folyamatban az egri Marinka-dűlőben, ahol 30 darab önkormányzati tulajdonú zártkert összevonásával újabb öt hektáron telepít erdőt Eger önkormányzata.