Rövidhullámú nemzetközi rádióverseny

Minél több – és ha lehet – minél távolabbi összeköttetést kell létesíteni 24 óra alatt – ez a nemzetközi rövidhullámú verseny lényege. Az egri rádióamatőrök, az Eger Városi Rádiós Klub ezen a versenyen hagyományosan jól szerepel.

HA-DX –a rádióamatőrökön kívül másnak sokat nem mond ez a négy betű. Ez a Nemzetközi Rövidhullámú Rádióforgalmi Verseny neve, melyet Magyarország rendez minden év januárjában. Minden kapcsolat pontot ér – a magyar egyet, az európai hármat, a kontinensünkön kívüli ötöt. Öt sávon dolgoznak 24 órán keresztül a versenyzők.
A világ öt kontinenséről bárki indulhat a versenyen, akinek rádióamatőr engedélye van. Külön díjazzák a hazaiakat és a külföldieket. Az egri klub harminc éve versenyez, az utolsó tíz évben mindig dobogós helyen végeztek, az eredményük – magukhoz mérve – évről évre jobb. Most élesben, versenyhelyzetben próbálják ki a tavalyi fejlesztéseket.
Új vevőantenna-rendszert építettek és egy háromsávos, négyelemes, nagyteljesítményű rövidhullámú antennát – ez utóbbit pályázati támogatással. A versenyzők között volt Pankaczi József, aki a közelmúltban kapta meg az utánpótlás nevelésért a Magyar Rádióamatőr Szövetség Életműdíját. Nyolcszáz fiatalt tanított, száznak rádióamatőr engedélye is van.
Tavaly három kupaelsőséget szereztek az egriek, öt nemzetközi versenyen indultak, ott is az első három hely valamelyikén végeztek.