A közösségépítést tarják az egyik legfontosabbnak a fertálymesterek

Tovább erősödött a fertálymesterek közössége, és néhány negyed már önálló programokat szervezett – ezeket emelte ki pozitívumként a testület főkapitánya, Várkonyi György. Az Egri Fertálymesteri Testület közgyűlésén megválasztották az idei fertálymestereket. Felnémetnek is lesz fertálymestere, így már 16 negyed lesz. Az eddigi programok megmaradnak, új programként év végén a törökök 1687-es kivonulásáról is megemlékeznek.

Hálatelt szívvel vagyunk együtt, hogy múltunk egy piciny darabját nagyító alá vegyük, s jövőnkre előretekintsünk – köszöntötte a testület tagjait Kádár Zsolt református esperes. Néma felállással emlékeztek az elhunyt fertálymesterekre, huszonnégyen távoztak már el közülük.
Az elmúlt év a továbbépítkezés éve volt – mondta Várkonyi György főkapitány – öröm, hogy a negyedek önállóan is elkezdtek dolgozni. A főkapitány úgy látja: kezdi megtalálni a feladatát, arculatát a testület, s az a jó, hogy nem felülről várják az irányítást, saját programokat találnak ki. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a közösség tovább erősödött, és néhány negyedben sikerült a lakosságot is bevonni.
Egyre inkább meghatározónak érzi a fertálymesteri testületet a városban, szeretnének erősebben hatni a közéletre. Jövő évben megmaradnak a hagyományos programok – derült ki a közgyűlésen – egy programmal biztosan bővül a fertálymesterek naptára: emlékezni fognak a törökök 1687-es kivonulására.