Bírósági eljárás

Megkezdődött a Hatvani Cigány Kisebbségi Önkormányzat egykori elnökének és társának büntetőpere az Egri Városi Bíróságon. Nagy Istvánt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják. A vádirat szerint Nagy István elsőrendű vádlott a Hatvani Cigány Kisebbségi Önkormányzat nevében valótlan számlákkal igazolt 564 ezer forintot, amelyet a másodrendű vádlottnak fizetett ki egy meg nem valósult kirándulásért.

Nagy István 16 évig volt a Hatvani Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, aláírási és utalványozási joga neki illetve az általa felhatalmazott kisebbségi képviselőnek volt. A nagyobb összegek felvételét a polgármesteri hivatal költségvetési főosztálya hagyta jóvá, a gazdálkodással kapcsolatos pénzügyi és számviteli feladatokat ugyanis a települési önkormányzat látta el. Nagy István a vádirat szerint 2009. márciusában 560 ezer forint értékben megbízást szerződést kötött egy ecsédi vállalkozóval, aki hátrányos helyzetű gyermekek kirándulásának megszervezését vállalta. Az összeg kifizetése a Hatvani Polgármesteri Hivatal házipénztárán keresztül történt, melyet számlával, a szerződés meglétével kellett igazolni. A mátrafüredi kirándulás nem valósult meg, ennek ellenére a kisebbségi önkormányzat egykori elnöke egy valótlan tartalmú szerződést és egy fiktív számlát nyújtott be az önkormányzathoz a már korábban felvett 550 ezer forint felhasználásának utólagos elszámolására. A benyújtott okiratokat a pénzfelhasználás igazolására az önkormányzat nem fogadta el, a gyanúsítottak nem tudtak elszámolni a felvett összeggel, amely az önkormányzattól kapott támogatás részét képezte.
A tárgyaláson az ügy másodrendű vádlottja nem jelent meg, ezért a bíróság az ügyben nem tudott ítéletet hozni. A tárgyalást 2012. január 23-ára halasztották el.