Garamvölgyi László Egerben

Heves az ország egyik legbiztonságosabb megyéje, a megkérdezettek 76-%-a ítélte jónak a saját és a környezete biztonságát – jelentette ki Egerben dr. Garamvölgyi László dandártábornok. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az ország közbiztonsági helyzetéről, a rendőrség célkitűzéseiről, valamint a hatékony, együttműködő rendőrségi tájékoztatásról beszélt a sajtó képviselőinek.

Az elmúlt másfél évben az új rendőri vezetés rendkívüli erőfeszítéseket tett a közbiztonság javítása és a bűnmegelőzés terén. Az államigazgatási szervezet háromezer fővel növelte létszámát, jelenleg 48 ezer ember dolgozik a rendőrség kötelékében. Hatékonyan fellépnek a rendőrségi korrupció ellen, a kiemelt uzsoraügyek felderítésére külön nyomozócsoport alakult- számolt be az elért eredményekről dr. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Hozzátette: a tulajdon elleni szabálysértések száma átlagosan harminc százalékkal, a bolti lopások száma negyven százalékkal lett kevesebb. Ebben az évben a balesetet okozó ittas vezetők száma a korábbi 15%-ról 10% alá csökkent. A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében az országos rendőrfőkapitány november 25-től országos közbiztonsági akciót rendelt el.
A szóvivő elmondta: 2012. január 1-től 94 fokozattan hátrányos kistérségben indul el a START munkaprogram, elsősorban ott, ahol a legtöbb uzsora-bűncselekmény van. Reményeik szerint ezekben a térségekben még hatékonyabban lehet felderíteni az uzsorázást, hiszen ez legális munkát és legális jövedelmet biztosít a sértettek számára. Garamvölgyi László szerint a rendőrséget nem támogatni kell, hanem elfogadni. Ha az emberek azt látják, hogy a rendőrség mindent megtesz a lehetőségeihez képest, akkor azt elfogadják. Ha elfogadják, akkor együttműködnek, és segítik a munkát.