Jövőre megújulhat a vár

Az egri vár turisztikai fejlesztésére benyújtott pályázat egy bírálaton már túljutott, a második fordulóban döntésre vár. Ha minden jól megy, tavasszal aláírhatják a támogatói szerződést, és megkezdődhet a több mint másfél milliárdos fejlesztés.

Az egri vár 1,5 milliárd forint uniós támogatásra pályázik, ebből a turisztikai attrakciókat fejlesztenék – növelve a látogatószámot. A 200 milliós önerő felét a város, másik felét a megye vállalta. Szabó Róbert megyei elnök azt mondja: mivel januártól az államhoz kerül a vár is, a megyére jutó önerő kérdése még tisztázásra vár. Mivel az országban több ilyen pályázat is van, valószínűleg átfogó megoldás születik majd.
A vár turisztikai attrakcióinak fejlesztésére beadott pályázat már túljutott egy bírálaton, a második forduló döntésére várnak. Amennyiben ez is meglesz, aláírják a támogatási szerződést.
Szabó Róbert szerint ez a fejlesztés mind a régió, mind a megye legfontosabb beruházása lesz.
Az elnök úgy látja: a pályázatban garantált munkahelyek mellett újabbakat is generálhat a behuházás azáltal, hogy nő az ide látogató turisták száma.