Kevesebb az álláskereső

Az év első kilenc hónapjában 210 fővel csökkent Heves megyében a regisztrált álláskeresők száma a tavalyi év adataihoz képest. A munkaügyi központ kirendeltségein továbbra is elérhetők a támogatási lehetőségek a tartósan munkanélküliek számára. A központ és végéig legalább 10-12 tanfolyamot szeretne indítani a megyében, amely új képesítés megszerzését jelentheti.

Még mindig sokan állnak sorban a munkaügyi központban az álláshirdetéseket böngészve. A gazdasági válság óta megyénkben is folyamatosan növekedett az álláskeresők száma. Ez év első kilenc hónapjában Heves megyében nem tapasztaltak nagy változást a munkanélküliek számában az előző év hasonló időszakához képest. A Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint azonban biztatásra adhat okot, hogy az idei szeptember 20-i mérleg szerint 210 fővel csökkent megyénkben a regisztrált munkanélküliek száma.
A munkaügyi központ uniós és hazai forrásokból továbbra is biztosít bér- és járuléktámogatást az állás nélkülieknek, de igénybe vehetők olyan képzési támogatások is, amelyek akár egy új szakma megszerzését és ezzel nagyobb esélyt is jelenthetnek az elhelyezkedésre.
A munkaügyi központ megyei igazgatója szerint a sikertelen elhelyezkedés oka leginkább a képzetlenség. A megyében a regisztrált álláskeresők 43 százaléka nyolc általános vagy az alatti végzettségű. De az is gyakori eset, hogy ha egy álláskereső rendelkezik is szakmai képzettséggel, az nem felel meg a mai munkaerőpiac elvárásainak. Ezért a legtöbb esetben az átképzés, vagy egy új szakképesítés megszerzése vezetne eredményre.