A kórház 1944-es bombázására, az áldozatokra emlékeztek

Az Irgalmasrendi Kórház bombázására, az áldozatokra emlékezett az Egri Lokálpatrióta Egylet. Az eseményekről csak 1989 óta tudunk, előtte – mivel szovjet gép támadott a kórházra – nem lehetett róla szólni.

Bosszú helyett szelíd emlékezet honol ma itt: élet felé vezet – ez olvasható azon a táblán, amelyet az Egri Lokálpatrióta Egylet készíttetett a bombázás áldozataira emlékeztetve. A tábla egyetlen hibája a dátum – mondta dr. Renn Oszkár a megemlékezésen – egyre valószínűbb ugyanis, hogy nem 1944. október 28-án, hanem 27-én bombázták a kórházat. Értelmetlen halál, nagy rombolás, sok fájdalom – ezekkel a szavakkal írta le Renn Oszkár a bombázást, úgy látja, hogy a fájdalom a mai napig él az egri családokban.
Délben, Maklár felől érkezett az az orosz gép, amelyik a bombát ledobta – mondta Farkas Péter, aki az Irgalmasrendi Kórház bombázását kutatja.
A romokat kézzel takarították el, 24 halottat találtak. 1989 előtt erről a bombázásról nem lehetett beszélni, hiszen orosz gép támadta meg a kórházat.
A megemlékezés végén megkoszorúzták az emléktáblát.