A kórház bombázására emlékeztek

Hetven évvel ezelőtt érte bombatámadás az Irgalmasrendi Kórházat. Huszonnégyen haltak meg, Kiss Kálmánné Németh Irén, aki szemtanúja volt a bombázásnak, azt mondja: ő hetven éve, minden október 27-én hoz ide virágot és mécsest. Úgy fogalmazott: kötelessége emlékezni és emlékeztetni.

Az Irgalmasrendi Kórház bombázására, az áldozatokra emlékezett az Egri Lokálpatrióta Egylet. Hetven éve ilyenkor már romokban állt a kórház; 1944. október 27-én fél 12-kor érte a délkeleti szárnyát bombatámadás – mondta Farkas Péter, aki az egri bombázásokat, köztük a kórház bombázását is kutatja. Maklár felől érkezett a szovjet gép. A kórházban ártatlan áldozatok, gyógyulófélben lévő betegek voltak. Huszonnégyen haltak meg.
Kiss Kálmánné Németh Irén vöröskeresztes ápolónő volt a Halas Iskolában működő hadikórházban. Ott volt, mikor megérkezett a repülő, látta a rombolást. Elfelejteni nem lehet – mondja.
A huszonnégy áldozatból tízet a hozzátartozók temettek el, tizennégyet közös sírba helyeztek, köztük egy 22 hónapos kisbabát. Irénke néni az emlékeit a Volt egyszer egy hadikórház című könyvében írta meg. Az eseményekről csak 1989-től tudunk, mivel szovjet gép bombázta a kórházat, és erről korábban nem lehetett beszélni.