A szegénykonyha javára gyűjtöttek

Több mint háromszázezer forinttal tudták támogatni a belvárosi plébánia szegénykonyáját a Házimuzsikáló sorozat résztvevői és szervezői. A konyhán naponta 40-50 embernek tudnak ebédet adni.

Az öt részből álló Házimuzsikáló sorozat első és utolsó előadását jótékony céllal szervezték: a belvárosi plébánia szegénykonyhájának gyűjtöttek. A Házimuzsikálót azért indították – mondta F. Molnár Gabriella szervező – , hogy megmutassák: a népdalkörök,hagyományőrzők rengeteg tudással rendelkeznek, és az Agria Cigányzenekarnak is szerettek volna fellépési, bemutatkozási lehetőséget teremteni.
Saárossy Kinga alpolgármester köszöntőjében azt mondta: örül, hogy a sorozat befejezéseként szőlőről, borról, a Jóisten szeretetéről emlékeztek meg. A szőlő és bor nem csak téma volt, az Egri Borbarát Hölgyek segítségével borárverést is tartottak, az egri borászok ajánlották fel ritka, már nem kapható boraikat.
A belvárosi plébánia 2008 januárjától működtet szegénykonyhát. Naponta 40-50 ember kap náluk ebédet, elsősorban hajléktalanok. Többnyire egyházi iskolák, kollégiumok konyhájáról gyűjtik össze az ebédet. Ha ez kevés, ők főznek vagy hideg élelmet adnak; hogy minden hozzájuk forduló kapjon valamilyen segítséget – mondja Csizmadia István kanonok.
A szervező Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar végül 320 ezer forint támogatást gyűjtött össze, s adott át a szegénykonyhának.