Ferences találkozó

A Szent Ferencet követő magyarországi női és férfi szerzetesrendek, valamint a világi rend tagjai találkoztak Egerben szeptember 23-25. között. Az eseménynek a Szent Hedvig Kollégium adott otthont. A résztvevők a Család Évéhez kapcsolódóan előadásokat hallhattak, többek között az elköteleződésről, az Isten iránt hűségről, valamint a megbocsátás fontosságáról beszéltek az előadók.

A ferences család létszámát tekintve a legnépesebb szerzetesközösség világszerte és itthon is. Tagjaik olyan közösségek, melyeket Szent Ferenc maga alapított, vagy az ő szellemiségében alapítottak. Az úgynevezett első rend három férfi közösséget foglal magában: a ferenceseket, a minoritákat és a kapucinusokat. A második rendet a klarissza nővérek alkotják, míg az úgynevezett harmadik rendhez hazánkban tíz női és egy férfi szerzetesrend, valamint a ferences világi rend tartozik.
A ferences család tagjai minden évben találkoznak, idén a házigazdák a minoriták voltak. A résztvevők három napon át arról hallhattak előadásokat: mit tud adni a család a ferences közösségnek valamint, mit tehet a ferences rend a családokért.
Szabó Tamás és felesége, Anita a Ferences Világi Rendbe kérte felvételét. Nagy vágyuk, hogy visszahívják az egykor Egerben szolgáló Ferences Szegénygondozó Nővéreket, valamint felélesszék a gyalogos zarándoklat hagyományát Mezőkövesre és Mátraverebély-Szentkútra.
A ferences találkozó szentmisével zárult a Minorita templomban.